NEWS
Takimi me Qendren e Trajnimeve “MEISTER”

KIMERK se bashku me disa kompani anetare u takuan me Qendren e Trajnimeve Meister Training Center Meister.Qellimi i takimit ishte qe kompanite te fillojne bashkepunimin me Qendren e Trajnimeve te MEISTER ne kualifikim e fuqise punetore sipas standardeve te kerkuara ne tregun e punes.Fillimi eshte i mbare sepse qysh nga sot disa nga kompanite u zotuan se do te fillojne bashkepunimin me Qendren e Trajnimeve te MEISTER duke punesuar te rinjte qe i ndjekin trajnimet ne kete qender.Fuqia punetore e kualifikuar eshte baza e zhvillimit te ekonomise.

Takimi me Keshillin e Konsulenteve te Kosoves (BCC

Se bashku me Business Consultants Council organizuam takimin virtual me temen Perfaqesimi Nderkombetar permes Marketingut ku kishim nderin te degjojme ligjerata te vlefshme nga konsulentet e BCC Myesere Hoxha dhe Lorik Gjonbalaj.Meqenese exporti eshte nder top prioritetet e KIMERK, ligjerata si kjo e dites se sotme na ndihmojne te kuptojme me mire se si te ju casemi tregjeve nderkombetare dhe si ta organizojme marketingun ne ato tregje.Zhvillimi ndodhe vetem me bashkepunim dhe krijim te sinergjive ne mes te profesionisteve te fushave te ndryshme.

KIMERK nenshkruan marreveshje bashkepunimi me EEN

KIMERK dhe Enterprise Europe Network - Kosovo nenshkruan marreveshjen e bashkepunimit ne kuader te te cilit do te krijohen mundesi te mira per nderkombetarizimin e kompanive anetare te KIMERK.Permes ketij bashkepunimi, kompanite anetare te KIMERK do te kene çasje ne rrjetin e EEN i cili ka rreth 600.000 kompani anetare nga vende te ndryshme te botes.KIMERK eshte aty ku ndodhe zhvillimi ekonomik.

Kerkesa e sektorit privat per ndryshimin e ligjit te prokurimit

Sot se bashku me Klubi i Prodhuesve të KosovësShoqata e Përpunuesve të Drurit të Kosovësdhe Kosovo Apparel Marketing Association u takuam me Kryeparlamentaren Znj. Vjosa Osmani dhe Deputetet, Znj. Donika Kada dhe Znj. Mimoza Kusari - Lila.

Gjatë takimit diskutuan mbi këtë inicativë por edhe për sfidat me të cilat janë duke u ballafaquar bizneset kosovare, si dhe për mundësitë, instrumentet dhe politikat për t’i mbështetur ata në mënyrë të qëndrueshme.

Nga ana e përfaqësuesve të prodhuesve dhe ofruesve të shërbimeve vendore u përmend fakti se pandemia i ka dëmtuar rëndë bizneset kosovare me humbje financiare dhe në fuqi punëtore. Ndaj ndihma ndaj bizneseve u tha se duhet të jetë e menjëhershme dhe me prioritetet në kuadër të pakos së rimëkëmbjes ekonomike.

Ditëve në vazhdim, përfaqësuesit e prodhuesve dhe ofruesve të shërbimeve vendore do të takohen edhe me grupet parlamentare për t`i prezantuar kërkesat e tyre.

Trajnimi dhe punesimi i refugjatit nga Siria

Sami eshte refugjat nga Siria, si ne Kosovaret qe kemi qene dikur neper bote.

Para dy majve, permes UNHCR Kosovo e takuam Samiun, nje i ri entuziast dhe i interesuar per nje jete me te mire, dhe duke e pare interesimin dhe entuziazmin e tij qe te fillon nje jete te re duke mesuar nje profesion qe i siguron punesim, KIMERK, permes projekteve te financuara nga GIZ Kosovo, i ofruam nje vend ne trajnimin profesional si Operator i CNC makinave, ndersa pas trajnimit, te kompania Selmans Network ja gjetem edhe vendin e praktikes per 2 muaj me mundesi per punesim.

Te gjithe meritojne nje te ardhme me te mire dhe ne duhet te jemi aty te ndihmojme.

Takimi me Kryeministrin Haradinaj

Sot se bashku me KDWV Kosovarisch-Deutsche Wirtschaftsvereinigung dhe SHPDKdhe kompanite CNC NOLL SH.P.K, SHEHU dhe Ndertuesi u pritem ne takim nga Kryeministri Haradinaj per te diksutuar per per perkrahjen e qeverise per sektorin privat ne fushen e eksportit dhe edukimit profesional.

Ne e njoftuam Kryeministrin per sfidat me te cialt kompanite Kosovare perballen ne eksport dhe kerkuam nga Qeveria qe ti ndermerr disa hapa konkret ne mbeshtetje te sektorit privat, sidomos qe te negocioj marreveshje bilaterale me Qeverine Gjermane dhe Qeverite e vendeve tjera si Zvicra, Austria dhe shtetet Skandinave qe te ju mundesohet kompanive Kosovare qe ne kuader te kontratave qe i kane me kompanite nga keto shtet te transferojne stafin e vet me viza pune per te kryer sherbime.

Çasja e Kryeministrit ishte shume pozitive dhe ne kete iniciative na e ofroi mbeshtetjen e vete te plote dhe te kabinetit qeveritar dhe kerkoi qe gjitha kerkesa tona ti artikulojme me saktesi dhe ti adresojme tek qeveria per per mbeshtetje.

Por, gjithesesi kur flasim per eksportin, na duhet te shprehim mirenjohje dhe Falenderim te veçante per projektin Creating Employment through Export Promotion te GIZ Kosovo te cilet po bejne nje pune te jashtezakonshme ne mbeshtetje te sektorit privat dhe promovim te eksportit.

Takimi me AHK-ne e Maqedonise ne Jugut

Se bashku me KDWV Kosovarisch-Deutsche Wirtschaftsvereinigung dhe perfaqesuesit e projektit Creating Employment through Export Promotion te GIZ Kosovo vizituam AHK Nordmazedonien dhe Shoqaten e Metalperpunimit dhe Energjise se Maqedonise se Veriut - MAMEI me qellim te diksutimit te pjesemarrjes se kompanive Kosovare ne Skopje Expo 2019 qe do te mbahet ne Shtator 2019.

Ky aktivitet koordinohet nga Oda Ekonomiko Gjermano Kosovare dhe KIMERK do te jete partner ne organizim.